Den fyrste vinteren

Det er ingen sjølvfølgje at ein kan nytte seg av naturen eller drive utandørsaktivitetar med det fyrste når ein får born tidleg i januar. På vår kant av landet kan vinteren være alt frå 10 grader pluss og regn veker i strekk, nordavind frå «alle kantar» eller ti minus og strålande sol. Utruleg nok vart nettopp denne vinteren av det sistnemnte slaget. Dag etter dag stråla sola med sine veike, men svært velkomne stråler. På bakken låg det eit fint lag med snø oppå is. Og vinden var (slik eg hugsar det no) nærast fråverande. Med eit slikt utgangspunkt kunne me ikkje halde oss inne. Men korleis skal ein komme seg ut med bitte små babyar utan at dei frys, og utan at ein tek unødige sjansar?

Image

Så lenge småen fekk plass under jakka var det hans faste plass. Diverre veks dei så alt for fort…

Heldige meg, eg har ei fantastisk storesyster med tre herlege, ville gutar. Dei er ute i skogen eller på fjellet så ofte dei kan. Av desse tre tøffingane arva småen lassevis med ullklede og utstyr. Og eg kunne hauste av hennar erfaringar med smårollingar ute. Heilt i byrjinga fekk eg låne meg eit bæresjal av typen Close Caboo, der den vesle guten min kunne liggje tett, tett til kroppen min på tur. Han fekk alltid på seg eit par lag med ull, gode tjukke labber, votter og hue. Og eg lånte fortsatt jakka til kjærasten min. Mini er ikkje så god på å sove, men akkurat når det kjem til å liggje i bæresele eller sjal, kan ein være heilt trygg på at han søv. Kanskje ikkje rart eg brukte opp fleire par med broddar, me var ute og naut det nydelege været i eit par timar nesten kvar dag. Ettersom isen låg tjukk på bakkar og vegar frå januar til langt ute i mars, brukte eg vogna hans nesten berre til å sove ute i (han er ein ekte utebaby, inne søv han korkje tungt eller særleg lenge, ute søv han i timesvis). Ein gong tenkte eg at eg måtte prøve noko nytt, og tok med vogna til ein av dei fine gruslagte turvegane i området. Det skulle eg ikkje gjort, for me haldt på å hamne i grøfta. Eg burde montert piggdekk på vogna. Eller berre teke småen i bæresjalet.

Image

Ingenting er som lunsj i det fri- og denne lunsjen sov mini seg gjennom- i bæresjalet

Bikkja var over seg av glede. Frå å være heime åleine på dagtid (noko ho i grunn valde på eit tidspunkt sjølv, ho gjekk på rommet sitt og la seg, til tross for at ho kvar dag fekk valet mellom å bli med oss på jobb eller bli heime) til plutseleg å få full oppvarting heile dagen, tok ho i frå å være ein svært glad hund til å bli ein ekstatisk og veldig sprek hund.

Image

Lukkeleg hund veit å nyte dei få timane med sol som vinteren kan gje

Rundt påsketider arva eg syster mi sin Ergobaby bæresele. Hennar minste gut er nesten på dagen to år eldre enn småen, og ho kjente på at ho ikkje lenger kom til å bruke denne bæreselen lenger. For ei fantastisk gåve! Om lag på denne tida syntes eg sjølv at småen var byrja å bli tung for sjalet, men her kom redninga. Ergobaby’ens bæresystem er ikkje heilt ulikt ein fjellsekk, og vekta til barnet ligg ikkje og pressar på skuldrene eller nakken slik det gjerne kan gjere med andre bæresystem. I tillegg ligg barnet i «froskestilling», klemt inntil kroppen til den som bær barnet.

Image

Heilt openbart ikkje teken på vinterstid, men visar greitt korleis småen ligg klistra til kroppen min.. og kor godt han søv…

Ein kan kjøpe allslags tillegg til ergobabyen, men sidan eg i byrjinga brukte eit bæresjal, fekk eg ikkje prøvd ut «newborn-innlegget» deira. Eg arva (også frå mi snille storesyster) eit overtrekk frå Mamdesign.net som både er vindtett og fleecefôra. Det sikra ein varm og lun oppleving for mini då han etter kvart vart for stor til å presse innunder jakka til kjærasten min, og eg kjente meg trygg og kunne kose meg på tur, sidan eg visste at han ikkje kom til å fryse eller bli kald av vinden.

Image

Då småen vart for stor til å liggje under jakka, var det godt å ha eit lunt “forkle” å leggje over- slik at vi kunne fortsetje å kose oss på tur i det fine været

 

 

The first winter

As mentioned earlier, our son was born early in January. Normally, the weather would be unpredictable and the wind, snow and rain would fight to hit you first. The temperature would range somewhere between “very cold” and “I can manage”. But this winter was particularly good. We had sunshine almost every day (not many hours of daylight OR sun, but enough to enjoy it) , not much wind to talk about, and the ground was perfectly frozen (meaning: I could leave my rubber boots home). It didn’t take long before I was sick of staying inside, and I just longed to get out. There was only one catch: the infant.

I was longing for this- strolling with a pram in the city simply doesn't ring my bell the same way
I was longing for this- strolling with a pram in the city simply doesn’t ring my bell the same way

I am so lucky to have friends and family with children around me. From a friend, I borrowed a Close- caboo carrier, which I used almost every day for three months. I dressed the baby in a double layer of wool, tucked him neatly in the Close-caboo carrier, and had my own jacket on top.  Having the baby close to your body makes it easier to keep the baby warm. Babies cannot regulate their temperature very well, which makes it even more important to make sure they are not cold (or too warm in warm summer days).  And to avoid falling like Bambi on ice, I wore out not less than three pair of spikes.  So I managed to get out in the mountain or in the forest almost every day- and thus avoided going nuts.

The first trip with the Close-caboo carrier, wearing the second of the three pair of spikes (I wore out the first pair during pregnancy)and a very big and borrowed jacket. The dog is clearly not interested
The first trip with the Close-caboo carrier, wearing the second of the three pair of spikes (I wore out the first pair during pregnancy) and a very big and borrowed jacket. The dog is clearly not interested

Later, my very kind sister gave me her ErgoBaby carrier. Her kids had grown out of it, and we were the lucky new owners. At that time, our little man were starting to feel a bit heavy in the Close-caboo Carrier, the timing was perfect. In addition, she gave me a windproof fleece cover from MaM-Design to have on top.  In other words, there were nearly no weather that could keep us inside!

There is nothing like eating out!
There is nothing like eating out!
Advertisements

About outdoorbaby

I'm a Norwegian girl in my early thirties blogging about our experience bringing a whole new dimension to our out-door life: a baby.
This entry was posted in Outdoorbaby's eventyr and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Den fyrste vinteren

 1. Monica says:

  Hei, så fin blogg du har med mange gode tips. Er selv heldig mamma til en utegutt som nettopp har blitt 3 år, og i løpet av kort tid kommer det en liten baby også. Jeg synes det å få barn bare har beriket friluftslivet, de har sin egen evne til å glede seg over de små tingene i naturen 🙂 Gleder meg til å følge deg. Blogger selv om barn og friluftsliv, om du er interessert så kan du ta en titt på http://markablogg.blogspot.no/. Ha en fin dag!

  • outdoorbaby says:

   Hei Monica! Tusen takk for triveleg tilbakemelding!
   Du har heilt rett i at born berikar friluftslivet, ein opplevar det i eit heilt anna tempo enn ein gjorde tidlegare. Så spennande at det snart kjem ein ny friluftsbaby til verda! Eg har allereie smuglest på den fine bloggen din og lagt deg til i leselista 😉
   Vonar de har hatt ein strålande dag, og eg gler meg til å lese meir om den kommande friluftsbabyen og storebroren!
   Beste helsing Ingebjørg

 2. Pingback: Eit passande antrekk- om å kle ein småtass som skal sitje i bæresele | OutdoorBabyBlog

 3. Pingback: Fem ting eg ikkje ville vore villmarksbabytida forutan / Five wonderful things I wouldn’t have been our outdoor baby-life without! | OutdoorBabyBlog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s