Eit hundeliv…

Her kjem eit lite innlegg om korleis me løyste den potensielle «sjalusikrisa» som kunne oppstå mellom hund og baby då familien skulle få eit nytt tobeint medlem.

Image

Lurvepelsen vår trengte litt ekstra merksemd då vår lille krabat kom til verda- men er i ferd med å bli verdas beste firbeinte storesøster. Her i frå ho var ganske “fersk” sjølv

Då småen kom til verda som vår fyrstefødde, var han på ingen måte eineborn. Frå før hadde me nemleg ein brælete pelskledd baby med hale og snute. Ho hadde i sitt to år lange liv levd i trua om at ho var vårt univers sentrum, og at slik ville det alltid være. Diverre har det ikkje vore heilt lett å førebu den pelskledde på den totale endringa som kjem når eit lite born kjem til verda. Ein komande storebror eller storesyster kan ein alltids forklare at ut av mammas mage kjem ein liten baby. Men for Fido eller Passop vert nok sjokket stort når nurket kjem heim frå klinikken.

Image

.. eller kanskje allereie klar over at det låg ein liten “bror” der inne? Ein god mage kan brukast til så mykje..

På førehand hadde me høyrt om bikkjer som rett og slett vart fornærma, deprimerte eller ekstremt sjalu på den nykomne. Sidan vår firbeinte er eit fullverdig familiemedlem, var det viktig for oss å gjere det me kunne for å gjere overgangen mindre sjokkarta.

Eg har ein kollega som sendte hunden sin bort på «ferie» eit par veker då dei fekk sin fyrstefødde. Resultatet vart at den godt vaksne tispa deira vart veldig usikker og sjalu då den kom tilbake frå «ferie»- for i mellomtida hadde det kome ein ny hovudperson som allereie var svært varm i trøya.

Litt etter litt kom møblar på plass i heimen vår, barnerommet vart gjort klart (sjølv om småen ikkje brukte det før han var vel 6 mnd) og vogga fekk ein fast plass i stova. På førehand hadde me bestemt oss for at ho skulle få lov til å være heime då småen skulle komme, og me allierte oss med gode venner som kunne lufte ho den tida både eg og kjærasten var på sjukehuset.

Image

Er denne til meg? Lurvelevenet tester krybba

Heldigvis hadde småen dårleg tid på veg ut, så me slapp å bruke lenger tid enn høgst naudsynt på sjukehuset. Me fekk ikkje familierom, og be bur relativt nærme sjukehuset, så kjærasten min reiste fram og tilbake fleire gonger for dagen den tida me var der. Kvar gong han reiste heim, tok han med seg små vaskekluter og andre ting som hadde vore i nær kontakt med babyen. Desse la han i kurven til loppesirkuset slik at ho kunne gjere seg kjent med lukta av den vesle. Og då tida endeleg var komen for å reise heim heile familien, tok den nybakte pappaen med seg loppesirkuset i bilen. Gjennom buret i bilen fekk ho lukte på babyen for fyrste gong.

Image

Bikkja lurer på kva i all verda katten har dratt i hus denne gang

Vel heime var det viktig for oss å dele ut kos til både to- og firbeint. Vi brukte mykje tid på golvet alle fire og lot bikkja snuse på babyen, gjere seg kjent med luktene saman med oss.

Image

Vennskapsbånd blir knytta

Ei ny utfordring som dukka opp var at hunden i sin enkle hundehjerne no tenkte at ho var over den hjelpeslause babyen på rangstigen. I det høvet vart det berre ikkje hunden som måtte dresserast. No er det ikkje til å stikke under ein stol at med ein ny baby i huset vert det naturleg nok ein del besøk av familie og venner. Tilfeldigvis er også desse menneska som kom på besøk alle «favorittmenneska» til bikkja vår. Kvar gong me fekk besøk, gjentok ein rituell «krigsdans» seg: bikkja spratt opp frå kurven sin, suste mot døra og tok i mot gjestene våre med piping, boffing og hopping. For å få slutt på dette ritualet, måtte alle våre gjester skolerast: alle må helse og klemme på mamma, pappa og baby før voffsen fekk sin merksemd. Slik vart loppesirkuset minna på sin plass i flokken- nemleg nedst, under babyen.

For ordensskuld vil eg også understreke følgjande: sjølv om me har “verdas snillaste hund” snur eg aldri, aldri ryggen til dei to krabatane. Hund er hund, baby er baby. Sjølv om dei ligg fint saman og alt er idyll, vil ein aldri kunne vite kva som kan skje. All “kosetid” dei har saman er alltid saman med mor eller far.

Image

Kven som les bok for den andre er litt uvisst….

Image

Playtime!

No er småen straks 8 mnd gamal, og bikkja har fullt ut akseptert det nye tilskotet i familien. Ho står fritt til å gå på rommet sitt om ho føler ho treng ro og fred, men ofte held ho seg rundt småen. Dei ser ut til å ha fått god kontakt og kommuniserar på baby/hundevis. Med tida kjem dei til å få stor glede av kvarandre. Og når kvelden kjem og småen har lagt seg, kjem lurvepelsen krypande opp i sofaen, klar for «aleinetid» med matmor og matfar…

Image

Å ha baby i hus kan være slitsomt til tider. Då er det godt å ta ein lur på sofaen saman med matmor og matfar

 

A dog’s life

When our firstborn arrived just after New Year’s Eve almost ten months ago, he already had an older sister. She’s a pure breed and dedicated hunting dog, and she has always been a daddy’s girl. She’s the kind that finds her way to your lap, no matter if you like it or not. She was exactly two years old when hers and our life changed forever. We had known for almost nine months that our pack would be expanded with an extra member. But how could we explain it to the four-legged-center-of-the-universe?

Our beautiful and kind dog- how to explain for her the fact that she is not longer the center of the Universe?
Our beautiful and kind dog- how to explain for her the fact that she is not longer the center of the Universe?

I have a colleague, she’s a vet, and when she brought home their first-borne from the clinic, they made a mistake. She had sent her adult bitch away on “holiday” when she was expecting. And when the bitch returned from the “holiday” a week or two later, there was a new pack-member, fully included and integrated, noisy and attention-craving, in her position. She became not only jealous, but also nervous due to the new and naked intruder. It took a while before she accepted the new family member.

"I want to smell your hand, you noisy, strange creature!"
“I want to smell your hand, you strange, noisy creature!”

So, after reading and talking to other friends and colleagues about this, we did our best to prepare our hairball to the great happening.  We live quite close to the hospital, so we didn’t have the need to send the dog away when our baby boy arrived. The dad could easily jungle between me and the newborn baby during visit hours and the dog at home. Every time he visited us at the hospital, he took something back for the dog to sniff on: a washing cloth, a diaper, clothes the baby had worn, etc. All this so the dog would be familiar with the smell of the baby when it first arrived in the house.   And at the day of the “homecoming”, my boyfriend brought the dog with him in the car so that it could sniff at the baby through the dog car cage.

"Here, smell this!" Good friends share stuff
“Here, smell this!” Good friends share stuff

To this day, we haven’t had any problems with the two rascals. They tend to enjoy each other’s company, and they keep each other busy. But a dog is a dog and a baby is a baby, so we never let them out of our sight, and when they are playing together, we (the adults) play too.  And if the dog feels like being alone, she has her own place in a quiet room where she can sleep and rest undisturbed.

Advertisements

About outdoorbaby

I'm a Norwegian girl in my early thirties blogging about our experience bringing a whole new dimension to our out-door life: a baby.
This entry was posted in Hundehjørnet, Outdoorbaby in english and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Eit hundeliv…

  1. Rita Ripman says:

    Herlig lesning . Tusen takk for dere deler dette. Ser frem til mange fortsettelser,. Klem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s