Gode førebuingar er halve jobben (og turen?) / Planning is half the trip

I vår har vi regelmessig “trent” for Utflukta med stor U. Med eit vårvèr ein berre kunne draume om, har det ikkje vore vanskeleg å pakke sekken for å dra dit “asfalten aldri rekk”. I vinter, då småen så smått byrja å gå, var den opprinnelege planen at mor og far skulle bære ein stor sekk kvar, og at minsten skulle gå sjølv, kombinert med å kvile seg på mamma og pappa sine skuldre. Du vert nok ikkje overraska når eg no fortel at DET kunne me berre leggje på hylla. Små bein vert fort trøytte, og eg har enno tilgode å gå på tur med ein sekk eg ikkje fyller opp (til randen)- ta ein sprellande 11 kilos akkar med gummistøvlar på toppen, og det vil bli heilt umogleg å komme seg frå A til B innan rimeleg tid.

DSC01698

Stor, men liten. Vil helst gå sjølv, men korte bein vert også trøytte

Då var det berre å kutte på rasjonar, klesbyte og knask. Fram med bæremeisen. Er det mogleg å stappe to soveposar i botnen på ein bæremeis, tru? Treng vi oljebuksa? Kor lite mat kan bikkja framleis bjeffe på?

Pakka og klare for treningsekspedisjon- med bæremeis

Pakka og klare for treningsekspedisjon- med bæremeis

For de som har lest litt av bloggen tidlegare, eller gjerner kjenner oss, veit at det er H E I L T essensielt for eit visst familiemedlem at teltet vert sett opp i nærleiken av eit fiskevatn. Dette resulterar (diverre) ofte i underlege turval, kun avgjort fordi “nokon” har sett eit passande vatn eller ei spennande elv på flyfoto på googlemaps. At det manglar sti eller passande teltplassar på slike stader, vert ofte ignorert. Slike ting kjem gjerne for ein dag når ein trør i brakeskogen på 3 timen og mor sitt blodsukker er i fritt fall. Betre vert det ikkje når den planlagte teltplassen (som såg så fin ut frå flyfotoet på googlemaps) eigentleg er ei myr. Flaks for destinasjonsutplukkaren at han er ein framifrå turkokk.

Destinasjonssjef. Kvar var stien, sa du?

Destinasjonssjef. Kvar var stien, sa du?

Ein skal alltid gløyme litt. På vår andre treningstur gløymte vi liggeunderlaget til knotten. “For ei skrekkeleg mor eg er” gnåla eg til han som brått vart medskuldig. Me var ikkje særleg gira på å snu, så vi ofra den firbeintes faste soveplass i sekken til fordel for småen. Greit med sekkar som kan opnast heilt! Lurvepelsen la seg forøvrig på tvers av heile familien i løpet av natta, Prinsessa på Erta som ho er.

Småen ligg i pappa sin sekk, og bikkja søv på ein haug av klær med jervenduken som botn

Småen ligg i pappa sin sekk, og bikkja søv på ein haug av klær med jervenduken som botn

Ei felle som vi har gått i mange gonger i dei dagar vi var utan born, er “vi får sikkert fisk”-fella. Til trass for at superfiskaren er super til å fiske (og å plukke ut spennande fiskevatn- og elvar frå googlemaps), monnar det sjeldan til overflod i steikepanna når middagen skal lagast. Vi tek difor alltid med oss nok mat- så får fisken være ein knallgod bonus når fiskelukka endeleg står oss bi’.

Litt ekstra polarbrød i sekken kan redde ein fiskelaus tur

Litt ekstra polarbrød i sekken kan redde ein fiskelaus tur

Så- skal det kome noko vettugt ut av desse treningsturane, er det iallefall følgjande:

1) Vær (minst) to om å velgje ut destinasjon. Slik hindrar ein at nokon i turfølgjet surnar heilt som følgje av at “det ikkje var heilt dette eg hadde tenkt”, og at destinasjonsansvarleg får seg ein realitetssjekk. Når poden blir litt eldre, kjem hans stemme til å telje dobbelt- minst.

2) Test utstyr før det takast med på tur- særleg brennarar (både gass og bensin) treng service etter ei tids bruk.

3) Lag gjerne pakkelister i god tid i forvegen. Rablar ein ned ei liste på måfå medan den andre hiv i bilen, gløymer ein garantert noko. Begynn gjerne nokre dagar i forvegen, og når du har ei liste som fungerar skikkeleg godt- gøym den og ta den fram til neste tur.

4) Bruk lista når de pakker i bilen- det hjelp ikkje at “liggeunderlag til småen” står på lista, når det vert gløymt att på trappa.

5) Mat mor med jamne mellomrom.

6) Destinasjonen er ikkje målet. Turen og tida saman er målet.

Historia om Utflukta med stor U vil komme som neste blogginnlegg.

Ha ei fin veke så lenge!

Har du testa ditt kokeutstyr før du legg ut på tur?

Har du testa ditt kokeutstyr før du legg ut på tur?

 

Planning is half the trip

So- since early spring, we have trained for the Great Expedition this summer. We bought a new tent, bought a proper sleeping bag for the little guy (which he can have for years), and I started to look for a new backpack. I’ve had my beloved backpack for years; it has joined me around the world, and carried my stuff from back and forth between student residents and my parent’s house. But let’s face it: Everything evolves, even backpacks. Ever since our little trooper ran his first steps in March, I was convinced we could wear a backpack each, and let the little guy take a nap on our shoulders if he got tired. But guess what: just after a short test hike in the woods behind our house, we understood it would be a more comprehensible task to send our dog to the moon.

Nice to hold daddy's hand when the road get's to bumpy

Nice to hold daddy’s hand when the road get’s to bumpy

My plan of a new backpack was put on ice, and we had to take a closer look on our baby carrier: Could we fit three (small) sleeping bags in it? How much underwear did I REALLY need for three days? Would the dog still bark on half her feed ration?

Dads huge backpack when mine was swithced back to the baby carrier

Dads huge backpack when mine was swithced back to the baby carrier

After cutting a long list of treats and yummies in two, reducing the amount of clothes (I didn’t really needed an extra change of wool underwear when the forecasts said 20 degrees and sunny evenings) and leaving at least two fishing reels behind, we only had to agree on our destination. And when I said “agree”, I’m referring to my self-nodding and smiling to my better half when he proposed the destination. For those who knows us, or has read the blog, you might have noticed that at least one of our family members has an unhealthy addiction for fly fishing. This means that we always end up in places where there are at least a remote chance to catch a trout. He is always on the look for new places to fish, and googlemaps is (unfortunately) frequently used in the hunt for untried lakes and rivers.

We had walked for hours without a train to follow. FINALLY we could follow a river bed

We had walked for hours without a train to follow. FINALLY we could follow a river bed

Because of this- we end up in areas where no man has placed a foot since Napoleon was still alive, and the lake that looked so nice on googlemaps, is actually a muddy pond, and there is literary no place to pitch the tent in the wetland surrounding the so-called lake.

Probably the nices place we hae pitched our tent this summer- he was lucky with this one!

Probably the nices place we hae pitched our tent this summer- he was lucky with this one!

We have also learned how to forget things, and how to handle without things that are almost necessary when camping. On one of our “test trips” we forgot the sleeping mat for the baby. We didn’t realize it until the tent was pitched, and we were in one of this googlemaps- found places without a trail or a path leading to it. The dog normally sleeps in dads backpack because it can be opened fully in front with a zipper. She drew the shortest straw for the night, and we placed the little guy in dads backpack. The dog ended up a cross of us all during the night, so she didn’t exactly suffer.

Happy crowd after a good night sleep

Happy crowd after a good night sleep

 

So from this “test trips” we have learned the following:

 • Agree on the destination. If you haven’t engaged yourself in the planning of the trip, you don’t really have the rights to complain about the chosen road
 • Test equipment before you set of- especially cooking stoves, both gas and gasoline, needs service and some TLC every now and then. You do NOT want to be stuck far away from home without the possibility to cook.
 • Make packing list in advance- not while you are packing. When you have found a list that really works for you, hide it well, and use it to plan your next trip!
 • Use the list when you pack the car- if not, one sleeping mat might just be forgotten on the porch.
 • Feed mom regularly
 • The destination is not the goal- the trip and the time spent together is.

 

Have you tested your gear before you go camping?

Have you tested your gear before you go camping?

The story about the Expedition with capital E will come as the next blog post. Have a nice week!

 

Advertisements

About outdoorbaby

I'm a Norwegian girl in my early thirties blogging about our experience bringing a whole new dimension to our out-door life: a baby.
This entry was posted in Outdoorbaby in english, Outdoorbaby's eventyr, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Gode førebuingar er halve jobben (og turen?) / Planning is half the trip

 1. inondal says:

  Åh, eg elskar dette innlegget! Akkurat slik som dette er det! Digger tipsa dine og dei gode illustrasjonane. GLER meg til innlegget om Utflukta med stor U!! 🙂

 2. Rita says:

  Alltid super lesning, Ingebjørg! Du skriver så bra. Masse humor og flott lesning. Tusen takk for at vi får “delta” på ferden.

 3. Anne-Berit Saevareid says:

  Åh, så kjekt å finne dette på mailen til frokost i dag! Herlig lesing, flott skrevet og SÅÅÅÅ flotte bilder!!! Savner gullklumpen, sukk.<3 Ha en strålende dag og gi gullet en ekstra kos fra mormor og besten før han skal i barnehagen i dag. STOR KLEM. Date: Wed, 27 Aug 2014 20:46:10 +0000 To: anne_berits@hotmail.com

 4. Eg digge den bloggen her 🙂

  • outdoorbaby says:

   Takk, Kristine! Ein kan jo iblant lure på om eins eigne krumspring og tankar verkeleg eignar seg for andre å lese, då er det veldig stas med slike tilbakemeldingar! Og hjartans velkommen tilbake i bloggverda etter ein pause! Og ekstra morsomt at guten din heiter akkurat det same som min 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s